Diagnose | Øret |
Othæmatom | |
DS00.4 Overfladisk læsion af øre Retn linie: Aarhus ØNH | Haematoma auris/othæmatom er en subperikondral, fluktuerende blodansamling hyppigst opadtil på auriklens udside. Patienter med othæmatom skal ses på ØNH-afdelingen med henblik på punk-tur/ incision og skal derfor konfereres akut med vagthavende læge på ØNH-afdelingen. Ubehandlet er der risiko for brusk-nekrose og dannelse af et såkaldt blomkålsøre. Figur 1 Eksempel på othæmatom |
Corpus alienum meatus acusticus externus | |
DT16.9A Corpus alienum meatus acusticus externus Retn linie: Aarhus ØNH | Anamnese: Irritation i øret, prop-fornemmelse, smerter, øreflåd, blødning, hørenedsættelse, hoste, tinnitus, svimmelhed. Undersøgelser: Otoskopi. Ekstraktion bør kun forsøges ved mindre fremmedlegemer beliggende yderst i øregangen. Instrumentering af øregangen længere inde bør undgås i skadestuen/FAM på grund af risikoen for at skubbe fremmedlegemet længere ind, og for at undgå skader på trom-mehinden/knoglekæden. Behandling: Øreskylning (undtagen ved mistanke om trommehindeper-foration, tidligere ørekirurgi og vegetabilske fremmedlegemer (ærter, gæslinger), da disse kan kvælde op. Forudsætningen for en effektiv øre-skylning er, at der er passage forbi fremmedlegemet. Øreskylning: Der anvendes vand af legemstemperatur i en 100 ml metal- eller plastiksprøjte med konisk spids. Auriklen trækkes opad-bagud-lateralt og strålen rettes bedst mod over-gangen mellem den bageste øregangs-væg og fremmedlegemet. Skylningen skal ske med nogen kraft for at give resultat. Tøjet kan beskyttes med et plastikforklæde og skyllevandet opsamles i en skål, der holdes under øret af patienten eller sygeplejersken. Resultatet af skylningen kontrolleres ved otoskopi. Har man accidentielt skyllet et øre med en trommehindedefekt, bør øret efter skylning dryppes med antibiotikaholdige øredråber for at hindre infektion. Større, dybt beliggende fremmedlege-mer konfereres med vagthavende læge på ØNH-afdelingen. |
24-11-2021 Peter Mønsted |
Mønsteds Skadestue Kompendium
Er ikke en juridisk gældende instruks i din afdeling, men blot en generel vejledning. I tvivlstilfælde skal man altid konferere med en mere erfaren kollega.
Det er primært udarbejdet i henhold til de gældende behandlings instrukser i e-dok under AUH og i samarbejde med de kliniske afdelinger på AUH, der har tilknytning til Skadestuen i Akutafdelingen.
Mange af disse beh. vejl. er gældende for skader i almindelighed. Man skal altid sikre sig, at de ikke strider mod de gældende beh. principper i den afdeling man arbejder i. Der er også andre forskellige procedurer og hjælp til arbejdet i en skadestue.
Kompendiet har til hensigt at vejlede yngre læger i skadestuearbejdet og opstarte den initielle behandling. Skrevet kort og præcise og giver således ikke brugeren dybere indsigt i skadens behandling end den umiddelbart nødvendige.
Kompendiet orienterer om de generelle behandlingstiltag, men ofte er det virkelige billede mere broget, og i tvivlstilfælde bør den yngre læge søge råd hos den mere erfarne kollega.
De mest almindelige skader er inkluderet i dette kompendium, men den er ikke komplet dækkende for de skader, man kan støde på i skadestuen. Såfremt brugerne oplever mangler i indholdet eller har forslag til forbedringer modtages gerne skriftlig/mundtlig henvendelse herom.
Peter Mønsted mail: p.moensted@gmail.com